‘s Hertogenbosch Kommune

KOMPAN legepladser fra hele verden

Beboere sætter fingeraftryk på Maaspoort-distriktets lokalplan for legepladser

s Hertogenbosch er en af de ældste middelalderbyer i Holland. Den er fuld af historiske seværdigheder, men i Maaspoort-distriktet foretrækker de at vende blikket mod fremtiden. Hvordan kan det være anderledes i et byområde, som først blev grundlagt i 1977? I mellemtiden er området vokset til omkring 17.000 indbyggere, hvoraf de fleste er "Oeteldonkers" (Oeteldonk er det gamle navn for 's Hertogenbosch) og har forladt byens travlhed til fordel for et børnevenligt miljø, hvor de kan nyde det gode liv: tæt ved motorvejen og kun ti minutter fra den travle bymidte. Kan man forestille sig et bedre sted til KOMPANs første CITYLIFE-legeplads i Holland?

Joris van Strien er distriktets teamleder for forskellige områder, herunder Maaspoort, og derfor er han medansvarlig for alt, hvad der har med offentlige legepladser at gøre. "I 2002 formulerede kommunen en vision for børns leg i sin rapport om rum for unge i deres eget område. På basis af denne rapport udfærdigede vi en distriktsplan, som inkorporerede forskellige typer af legeområder. Nogle af dem har et tema, som f.eks. "western" eller "vand", eller vi vælger en særlig stil. I tilfældet med KOMPAN CITYLIFE handler det om det urbane, moderne og funktionelle."

Cirkelkoncept

Distriktets legeplan, der er udviklet af kommunens afdeling for offentlige rum og trafik, er baseret på cirkler, der fastsætter det krævede antal legeplader for hver aldersgruppe samt deres placering.

"Princippet er faktisk meget simpelt. Børn op til 6 år skal have en legeplads inden for 100 m fra deres hus. For børn op til 12 år bliver det 400 m, og for teenagere fra 12 år og opefter arbejder vi med en radius på 800 m. Disse legeområder skal naturligvis være udendørs. På disse områder finder man en bred variation af legeredskaber og måske også eksemplevis en petanque-bane. Distriktets legeområder er faktisk designet til at være mødesteder for både unge og gamle."

Legepladser og involvering

I de kommende år skal Joris van Strien regne med tre nye legepladser om året i sit byområde.

Dertil kommer, at distriktets legeplan også omfatter renovering af de eksisterende legeområder. Han bruger et nyttigt værktøj til at vurdere investeringen i legeområder og redskaber: "Vi holder redskaberne og prisen op i mod de legefunktioner, de giver. På den måde kan vi hurtigt se, hvilke af vores investeringer der giver det bedste udbytte." Det næste trin er en detaljeret designplan, som distriktteamet præsenterer for de lokale beboere, der altid er involveret i processen. "Inden for de rammer, vi udstikker, er det i sidste ende beboerne, der bestemmer, hvordan et legeområde skal se ud. Vi er dog ofte enige, når det kommer til legefunktioner og design, og KOMPAN CITYLIFE er et godt eksempel på dette."

En euro for en euro

"Vi har en regel, vi kalder 'en euro for en euro'. Denne regel skal opmuntre beboerne til selv at tage initiativer, når det gælder legepladser. De kan udvælge områder i distriktets legeplan, komme med forslag til temaer og træffe fælles beslutninger om legeredskaberne. Men denne regel kræver også, at beboerne selv overvejer finansieringen, f.eks. fra sponsorater.

For hver euro, beboerne selv finder, bidrager kommunen også med en euro op til et fastsat maksimum. Vi kan endda hjælpe beboerne med at finde sponsorer."

Arbejdsmetoden, som Joris van Strien og han team benytter, er et godt eksempel på den positive interaktion mellem kommunen og dens indbyggere. KOMPAN CITYLIFE-legepladsen på Duitlaan er et godt eksempel på dette - og iagttager man alt det sjove, der foregår netop der, kan man tydeligt se, at der er tale om virkelig interaktion.

 

Hurtige fakta
Placering: 's-Hertogenbosch i Holland