At bo, lære og lege i skolegården

KOMPAN legepladser fra hele verden

I hjertet af det multikulturelle boligområde Pendrecht i Rotterdam

Beatrix Skole er en grundskole med 275 elever, der ligger i Pendrecht-kvarteret syd for Rotterdam i Holland. Det var oprindelig en protestantisk skole, men ligesom dens omgivelser er Beatrix Skole efterhånden blevet en multikulturel smeltedigel med mindst tredive forskellige nationaliteter. Alle børn leger sammen i den store skolegård foran skolen eller på en af de to mindre legepladser, der er blevet anlagt specielt til de mindste børn. Indtil 2006 tilbød skolen meget få udfordringer for børnenes leg, hvilket også kan siges at være gældende for området som helhed. Det er et område med mange højhuse og meget sparsom beplantning, hvor børnene bruger legeredskaberne rigtig meget både i og efter skoletiden. Det var tid til fornyelse, hvilket kom på tale efter et nyt samarbejde mellem forskellige institutioner og myndigheder i området. KOMPAN blev involveret og fik til opgave at skabe en børnevenlig legezone.

Sammen med to andre grundskoler i Pendrecht deltog Beatrix Skole i diskussionerne med bydelsrådet fra Chairlos, Rotterdams byråd, den lokale boligforening og Playspel-fonden. "Vores ideer for nye legeområder lod til at passe perfekt sammen med de eksisterende initiativer til at give kvarteret det ønskede løft," siger skoleleder Joop Verschoor, der begyndte som nyuddannet lærer på Beatrix Skole tilbage i 1970. For eksempel renoveres der huse under sloganet "Pendrechts flytter sig". Men der er flere andre initiativer, der er med til at give området en tiltrængt saltvandsprøjtning. Et særligt børnecampus er ved at blive udviklet som et børnevenligt boligkvarter, og lærings- og legezonen er placeret lige mellem de tre grundskoler i Pendrecht. Med denne type tiltag bliver området mere attraktivt for potentielle tilflyttere. Legefaciliteter på skolerne er naturligvis også en medvirkende faktor.

Det handler om at lytte

Flere grupper af interessenter har været involveret i legepladsens tilblivelse og renovering på Beatrix Skole med Joop Verschoor som initiativtager og tovholder på projektet. Det var også ham, der hyrede KOMPAN som eneleverandør til skolens nye legeområde. Det var ikke kun et spørgsmål om valg af legeredskaber, der gjorde udslaget, selvom det naturligvis spillede en vigtig rolle. "KOMPANs legeredskaber har uden tvivl det mest indbydende udseende og udstråler kvalitet. Men det var endnu vigtigere, at rådgiverne fra KOMPANs afdeling i Zaltbommel lyttede interesseret til forældrenes og lærernes tanker. Aspekter som mængden af plads og et passende underlag blev desuden indarbejdet i den endelige plan."

Hele skolegården blev renoveret i 2006 med en mængde store legeredskaber, hvor mange børn kunne lege samtidigt, f.eks. "Enif", der er et klatre- og kravleparadis fra KOMPAN GALAXY-serien. Men andre faktorer end ren legeglæde blev også taget i betragtning, blandt andet sikkerheden. Man kan ikke komme udenom sikkerheden, og det gælder især i et befærdet byområde, hvor der altid er megen trafik. Derfor er der et stort hegn rundt om skolen, og legeredskaberne er placeret væk fra veje og træer.

I hjertet af området

Rotterdams byråd ville gerne deltage i Joop Veschoors fornyelsesplan, men stillede en væsentlig betingelse for at renovere legepladsen på Beatrix skole, nemlig at projektet skulle være til gavn for hele området. Med andre ord: faciliteterne omkring skolen skulle ikke kun være tilgængelige for skolens elever, men også for andre målgrupper som f.eks. lokale børn og deres forældre. Ifølge Joop Verschoor sker det ofte i praksis alligevel, dels fordi hovedparten af boligejendommene i området ikke har nogen udendørs legefaciliteter. "Om aftenen og i weekenden sidder de lokale beboere på bænke rundt om de store træer og ser deres børn klatre og kravle," fortæller han. "Men skolefritidsordningen gør også, at børn leger på skolen, inden de går hjem. På den måde er Beatrix Skole lige præcis der, hvor vi ønskede, den skulle være: i hjertet af området".

 

Hurtige fakta
Placering: Rotterdam i Holland