Byrådet i Rotterdam

KOMPAN legepladser fra hele verden

Børn får fodfæste i hjertet af Rotterdam.

Selvom Rotterdam "kun" er den næststørste by i Holland i forhold til antallet af indbyggere, vil man se, at denne havneby overgår hovedstaden på mindst én front, når man nærmer sig centrum via Van Brienenoord-broen. Langs kysten tårner Hollands eneste virkelige skyline sig op ud til vandet. Det er ikke uden grund, at Rotterdam også kaldes for "Manhattan ved Maas". Byen kan godt sammenlignes med en amerikansk millionby, da Rotterdam er en metropol med alt, hvad dertil hører - herunder kultur, sport og et pulserende natteliv. Dette gælder også for Nike Footprint.

Nike Footprint er et initiativ, hvor den amerikanske sportsgigant samarbejder med KOMPAN om at skabe legeområder på de steder, hvor der er mest behov for det. Legepladsen ved den skotske kirke i 't Landje i Rotterdam er sådan et sted. Distriktskoordinator Jelle Tjelpa er meget glad for gaven: "Et legeområde tiltrækker altid opmærksomhed, og det gælder mere for nogle steder end for andre. Denne legeplads ligger i et område med tre skoler og en børneinstitution midt i et meget forskelligartet område. Det betyder en masse børn med vidt forskellige baggrund. Før i tiden måtte legeredskaberne stå model til en hel del, og vi ønskede derfor at skabe et sted, som pr. definition ville kunne holde til intensiv brug og byproblemer som f.eks. hærværk. Og alt dette skulle holde sig inden for grænserne af attraktiviteten. Med Nike og KOMPAN har vi kunnet løse denne opgave på perfekt vis."

Samarbejde og involvering

For et byråd i en by som Rotterdam er der mange faktorer at tage hensyn til, når kommercielle parter tilbyder sponsorater. Men ifølge Jelle Tjelpa var der ingen problemer i dette tilfælde. "Vi indgik nogle gode aftaler vedrørende markedsføring, placering af logoer, vedligeholdelse og ansvar. Alt blev forhandlet åbent, og alle i nabolaget var involveret i processen og udviklingen." Beboerne havde det sidste ord, da det endelige design og plan blev valgt, og der var næsten fuld enighed. 

Et design for både små og store

Motion er det centrale tema i det nye legeområde. KOMPAN har udstyret det med forskellige legeredskaber fra GALAXY-serien og den futuristiske Electra-konstellation som det centrale midtpunkt. Legeområdets faldunderlag er fremstillet af særligt Nike granulat, som er kendetegnet ved den pudsige detalje, at det er fremstillet af gamle såler fra sportsko. Og hvis man undrer sig over, hvor navnet "Nike Footprint" kommer fra, skal man bare kigge nærmere på legepladsen form. Den har nemlig form som en gigantisk skosål. Børnene i 't Landje synes, det er alle tiders. Det vigtigste for dem er al den sjov og morskab, som de kan have på legepladsen. Det samme gælder for deres forældre, da der er bænke hele vejen rundt om pladsen, hvor de kan mødes for at holde øje med deres børn og få en snak.

Leg er et fælles ansvar

Ifølge Jelle Tjelpa var legeområdet en kæmpe succes ved den officielle åbning den 5. juli 2006. "Alle var der: Nike-direktør Andrew Ogilvy, borgmesteren L. Bolsius, Willem van Veenendaal fra KOMPAN og alle naboerne. Vi havde pakket legepladsen ind i gavepapir og på et signal fra borgmesteren, kunne børnene så pakke deres nye legeplads ud. Sikke et syn!"

For KOMPAN var Nike Footprint-projektet en måde til at vise, at børns leg er noget, vi tager meget alvorligt - ligesom Nike også gør. Vores filosofi "playful living" handler om at skabe et liv fyldt med leg, og det bidrager denne slags projekter til. Igen og igen viser det sig, at vi kan opnå en masse gennem leg. Det er et unikt initiativ for en unik legeplads.

 

Hurtige fakta
Beliggenhed: Rotterdam i Holland