Donsö i Gøteborgs skærgård

KOMPAN legepladser fra hele verden

I 2007 fik atletikklubben Donsö IF installeret en multibane. Multibanens areal er hele 37 x 65 meter, og dermed en af de største i verden.

Projektet blev påbegyndt for 7 år siden af en gruppe engagerede medlemmer fra klubben. Atletikklubben lejede en del af området "Kilen", der på det tidspunkt husede en gammel grusbane og en hockeybane.

"Området var nedslidt, og vi ville gerne have en kunstgræsbane," siger Ove Johansson, som var en af initiativtagerne til projektet. Efter mange timers frivilligt arbejde lykkedes det i 2006 Donsö IF at indsamle 2 millioner kroner til projektet, og kommunen indvilgede i at betale for renoveringen af deres del af området.

Det var kommunen, som viste Donsö IF en brochure om multibaner. Klubben syntes godt om konceptet og kunne se flere fordele i at lave en multibane i stedet for en almindelig kunstgræsbane. En multibane har bander hele vejen rundt, hvilket er med til at holde spillet i gang, så de, der normalt ikke dyrker sport, får nemmere ved at være med. Derudover tænkte Donsö IF, at banderne ville være en fordel og kunne minimere risikoen for at banen ville blive ødelagt af cykler og knallerter.

Klubben havde allerede besluttet at investere i en 7-personers bane. Sammen med KOMPANs konsulent udarbejdede de en plan med en dobbeltbane med to mål på langsiderne. Dette ville give dem "3 baner i 1", da de enten kunne opdele banen på midten og bruge målene på langsiderne eller placere to fritstående mål og spille i længden på 7-personers banen.

"Der er masser af aktivitet på banen i alle de timer, den er belyst. De 5-6-årige plejer at spille på tværs af banen, mens de ældre børn normalt bruger 7-personers banen - både til træning og kampe. I de mørke vintermåneder er banen belyst indtil kl. 21, og i denne periode træner både klubbens "old boys" og førsteholdet på multibanen. Selv de lokale skoler bruger banen til idrætsundervisningen og spiller både fodbold og rundbold," slutter en tydeligvis stolt Ove Johansson her to år efter, at multibanen blev indviet.

Hurtige fakta
Placering: Gøteborg i Sverige