Harderwijk Kommune

KOMPAN legepladser fra hele verden

Klar sejr til de unge i Harderwijk

Kvarteret Harderwijk i Tinnegieter er ikke, hvad nogle ville kalde for et belastet område, men der er alligevel mange udfordringer. Området er præget af et relativt højt antal indbyggere fra mange forskellige kulturer, bygninger pakket tæt sammen og som et resultat heraf kun få områder til at lege på for de yngste beboere. Kvarteret har kun ét legeområde og ingen faciliteter overhovedet for de lidt ældre børn på 10 år og opefter. Lederen for offentlige rum, Ben de Zwaan, fik mange signaler fra distriktsteamet og socialmyndighederne om, at der burde gøres noget. Efter en brainstorming, der omfattede det lokale kvartersteam og boligselskabet, henvendte han sig til sidst til Richard Krajicek-fonden, der er grundlagt af den forhenværende hollandske tennisstjerne af samme navn. Efter et besøg i kvarteret lyttede fonden til planen og derefter kunne konstruktionen af den nye lege- og aktivitetsplads begynde.

"At styrke sportsaktiviteter i trygge sociale omgivelser for unge i områder, hvor sådanne muligheder er begrænsede." Det er Richard Krajicek-fondens mission, og Ben de Zwaan mener, at situationen i dette kvarter i Tinnegieter passede perfekt til denne beskrivelse. Men for at kunne blive valgt, måtte planen også opfylde nogle få ekstra kriterier. "Richard Krajicek-fonden lægger stor vægt på at styrke børns sportsaktiviteter. Med etableringen af en sådan lege- og aktivitetsplads, skaber man et sted, hvor det er muligt. Men det er ikke nok. Det er også nødvendigt med tilsyn, og en af fondens betingelser er, at der jævnligt skal organiseres aktiviteter. Det kan f.eks. være fodboldkampe, tennisturneringer eller basketball-kurser.

Alle skal involveres

Pladsen i Harderwijk skulle være et fornøjeligt sted til både leg og sport, men den skulle også være robust. Det var her, KOMPAN kom ind i billedet. "Vi besøgte stedet med repræsentanten Erik Kolleman for at se KOMPAN FREEGAME og vidste straks, at det var lige, hvad vi ønskede os." Etableringen af pladsen var et samarbejde mellem KOMPAN og virksomheden, som leverede underlaget, men nabolaget var også involveret i processen. "Igennem hele processen havde vi kontakt til lokalstyret og beboerne i Tinnegieter. Så alle har bidraget til lege- og aktivitetspladsens tilblivelse."

Åbningsfest

KOMPAN FREEGAME multisportsbanen i Harderwijk blev officielt åbnet i foråret 2008 med en fest for børnene og deres forældre. "Vi organiserede alle mulige sportsbegivenheder. Der blev afholdt seminarer af basketballforeningen Rebound og tennisforeningen Strokel. Medarbejdere fra det sociale projekt "Welzijn Op Maat" hjalp med fodboldtræning, og alle kunne se, hvordan byrådsmedlemmerne Rob Daamen og Henk Eijsenga klarede sig sammen med den forhenværende lokale politimand Ton Hop, da de spillede mod et hold af lokale basketballspillere." Selvfølgelig var der også gaver: T-shirts fra Richard Krajicek-fonden, KOMPAN-frisbees og en vandflaske til alle børnene.

Masser at lave

Flere end 100 børn deltog i åbningen af lege- og aktivitetspladsen. Ben De Zwaan fortæller, at det var en stor succes lige fra dag ét. "Welzijn Op Maat organiserer en masse ting på pladsen, og når børnene leger der, kan de bruge alt muligt udstyr til at spille tennis, fodbold eller basketball. Børnene har masser at lave, og det er også dejligt, at de små børn har den "gamle" legeplads for dem selv," slutter Ben De Zwaan med et smil. "Der er stadig travlhed i Tinnegieter, men nu er det på lege- og aktivitetspladsen," siger han.

Se www.krajicek.nl for yderligere oplysninger om Richard Krajicek-fonden.

 

Hurtige fakta
Beliggenhed: Tinnegieter i Holland