Huizen Kommune

KOMPAN legepladser fra hele verden

Lokalsamfundet ved Gooimeer sætter børnenes interesser øverst

Indtil starten af 1970'erne var Huizen et lille landbysamfund, der lå godt beskyttet mellem skov, hede og vand i hjertet af Gooi i Holland. Søen Gooimeers frodige bevoksning og svalende virkning på varme dage nydes stadig i fulde drag af mange. Men samfundet er ikke længere så småt. Det tidligere fiskerleje har nu omkring 40.000 indbyggere og er vokset til at blive et af de største vandsportscentre i det centrale Holland.

Huizen er, hvad man kan kalde et rigtigt familiesamfund, hvor lokale grønne områder og legepladser for børn har fået en særlig plads i mange af de beboelsesområder, der er vokset op omkring den gamle landsby i de sidste 30 år.

Som inspektør for lokalområdets drift og service er Frans Elbers ansvarlig for designet af legepladserne i Huizen, og han har derigennem været involveret i etableringen af en spændende vision for legeområderne. "I Huizen bruger vi det såkaldte cirkelkoncept, når vi designer offentlige rum. Det defineres således: Inden for en radius af 200 meter fra hvert hus skal der være en legeplads for børn op til 7 år, hvor forældrene kan holde øje med dem. På disse legepladser er der små legeredskaber, f.eks. fra KOMPAN MOMENTS-serien. En anden usynlig cirkel går ved 500 meter, og inden for denne radius kan man altid finde et legeområde med legeredskaber for lidt ældre børn op til 12 år, der bl.a. indeholder ting fra KOMPAN NATURE-serien. Endelig er der en sidste cirkel i 1 kilometers afstand, hvor vi planlægger endnu en facilitet, f.eks. en legeplads, basketball- eller volleyballbane."

Huizen Kommune har lavet dette cirkelkoncept på basis af en omfattende demografisk undersøgelse, der blev foretaget i 2001, hvor behovet for forskellige typer legeområder i kommunen blev omhyggeligt kortlagt.

Beboerne vælger designet 

I forbindelse med designet af legeområderne konsulterer Frans Elbers specialister såsom KOMPAN med ekspertise og kreativitet indenfor børns leg. Og han foretrækker at være tæt på forholdene. "For hvert projekt definerer vi, hvem legeområdet er beregnet til, hvilke legefunktioner vi gerne vil have, underlaget og budgettet. Men inden for disse rammer har designerne frie hænder til at skabe noget virkelig godt." Hvis designet opfylder de krav, der stilles fra kommunen, så er det i princippet op til beboerne selv at foretage det endelige valg mellem maks. tre designforslag. De legeredskaber, der bliver valgt, er i stigende omfang fremstillet af FSC-certificeret træ: Frans Elbers har beregnet, at ikke mindre end 40% af alle nye legeredskaber i kommunen er fra KOMPANs populære NATURE-serie, især på grund af redskabernes kvalitet og udseende.

Automatiseret system

Huizen har arbejdet ud fra cirkelkonceptet i flere årtier, men ifølge Frans Elbers er det alligevel blevet ændret en del med tiden. "Det begyndte som en garanti for børn i alle aldre om at have tilstrækkeligt legerum. I begyndelsen handlede mine forgængere stort set ud fra deres fornemmelse, men nu har vi et fuldt automatiseret system til "legeadministration". Det indeholder alle de næsten 100 legepladser, vi har i kommunen, med alle oplysninger om de ca. 430 legeredskaber: type, leverandør, købspris, opstillingsdato, vedligehold osv. Så vi har en præcis ide om, hvornår legeredskaberne skal udskiftes, og det er en stor hjælp i vores årlige budgetter."

Systemet har desuden den anden fordel, at Frans Elbers på grundlag af disse data nemt kan forhindre, at for mange af de samme legeredskaber bliver opstillet i det samme område. Hvis der er fare for, at det sker, bliver leverandørerne instrueret i at bruge eller undgå at bruge bestemte redskaber i deres design. "Det er faktisk meget simpelt: Når børn går ud for at lege med deres venner, skal der være nogle legeredskaber, som er anderledes end det, de har derhjemme. Nøgleordet er variation, for på den måde bliver det aldrig kedeligt at komme ud og lege - og det er præcis, hvad vi gerne vil opnå."

 

Hurtige fakta
Placering: Huizen i Holland