Teenagere

Leg er altafgørende for børn

Den fysiske aktivitet er vigtigere end nogensinde

Teenagere hænger ud. Men de vil også gerne være fysisk aktive. De gennemgår en fysisk vækstspurt, der påvirker deres balancesans. De har brug for at opbygge styrke, udholdenhed og fart. Og de burde være langt mere fysisk aktive, end teenagere er i dag. Muligheder for at mødes og bevæge sig er altafgørende for teenagere, ikke mindst fordi aktivitetsniveauet generelt er faldende for denne aldersgruppe. Statistikkerne viser et alarmerende højt antal teenagere, der lider af overvægt og fedme.

Teenagere siger selv, at deres yndlingsaktiviteter på legeområder er gynger, klatreredskaber, forhindringsbaner og boldbaner. Aktiviteter, der er udfordrende og lidt grænseoverskridende, er de mest populære. Teenagepiger foretrækker aktiviteter, der ikke er så fysisk krævende, f.eks. elementer, der drejer rundt, klatreredskaber og gynger.

Venner betyder alt

I teenageårene er socialt samvær med vennerne altafgørende. Teenagere har brug for at være sammen med venner og få nye bekendtskaber, helst i større grupper. Det er vigtigt at huske dette, når man udvikler legeredskaber og legeområder til denne aldersgruppe.

Forandringer i krop og sind

Hjernens udvikling og udviklingen af mentale evner er stadig stor i denne alder, og adskillige undersøgelser viser, at teenagere, der er i god fysisk form, lærer bedre og er mere følelsesmæssigt afbalancerede med bedre forudsætninger for at klare sig godt i sociale sammenhænge.

Nøgleord for teenageres udvikling og leg:

  • Smidighed
  • Fart, udholdenhed og styrke
  • Steder at "hænge ud"

Eksempler på gode legeaktiviteter

Gynger, forhindringsbaner, klatreaktiviteter, snurrende aktiviteter og boldspil.

Hyggehjørner: steder at hænge ud, slappe af og se på andre, mens man er tæt på den fysiske udfoldelse.

Ved anlæggelsen bør man følge disse 6 principper:

Baseret på input fra 1040 unge, der blev interviewet af Capacent Epinion for KOMPAN Play Institute, anbefaler vi, at man følger disse seks principper for velfungerende legeområder for teenagere: 

1. Involver brugerne og det lokale nabolag.

2. Vælg det helt rigtige område.

3. Skab plads til sociale aktiviteter.

4. Skab en ungdommelig atmosfære.

5. Tilbyd fysiske aktiviteter.

6. Gør området trygt.

Læs mere om disse principper og download undersøgelsen på vores teenagesite www.teenagers.kompan.com.