Plast er et af vor tids mest omdiskuterede materialer

 

Er plastik så slemt? Martin, Formstøber og ekspert i plast, giver sin mening:

'Jeg synes, det er godt, for det er et fantastisk materiale,' siger Martin Munkebo. Martin står i sin støbefabrik i Struer, omgivet af enorme maskiner, der konstant leverer en stol, fronten til et hi-fi-system, et ventilationsskakt og en stor del til et KOMPAN-redskab.

De har alle én ting til fælles - de er fremstillet af genbrugsplast. Der er syv grundlæggende plasttyper, men Martin siger, at tallet eksploderer i tusinder, når det kommer til fremstillingsprocessen - især hvor forbrugeraffald er hovedbestanddelen af blandingen. Hver type plast spiller en rolle: den sorte bakke med hakket oksekød, flasken med den økologiske appelsinsaft, bøtten med karrysild er lige så forskellige som kul, en blyant og diamanter.

 

 

Martin, Formstøber af KOMPANs bæredygtige legepladspaneler.

Hvor mange forskellige plasttyper er der i dit køkken?

Det gennemsnitlige køkken indeholder 25 forskellige blandinger af plastik, og når de er blevet genbrugt i pillerne på størrelse med linser, der pumpes ind i Martins maskine, vil de have været sorteret, knust, sorteret, vasket, sorteret, tørret, sorteret og pakket.

 

 

 

Sorte plastpiller, før de smeltes til større dele.

Plastik - godt eller skidt?
Plastik - godt eller skidt?

Plast - et komplekst støbemateriale

KOMPANs BLOQX™ repræsenterer en af de mere komplekse støbeprocesser. Det er en bemærkelsesværdig krævende opgave, der kun bliver sværere, jo større elementet er. En præcis mængde piller skal fylde formen og støbes under 2.500 tons tryk, for at BLOQX kan blive til, ensartet i farven med helt rene kanter. Ifølge Martin er plastens dårlige ry historisk, og det blev oprindeligt betegnet som noget skidt. Det første plast var skrøbeligt og var slet ikke egnet til f.eks. briller. Det blev set som en billig erstatning frem for et kvalitetsalternativ af træ eller metal og desuden et meget dårligt ry med hensyn til miljøvenlighed. Men nu er det et af de mest alsidige materialer med den bonus, at det kan genbruges.

 

 

BLOQX™-paneler fremstilles af 75% affald fra havet.