Natur Legeredskaber


Naturlegeplads - gå på opdagelse i vores Natur Legeredskaber

Vores sortiment af naturlegeredskaber domineres af én træsort: Robinia. Vi anvender også andet hårdttræ og fyrretræ hvor det giver bedre mening, men når vi modtager en ny sending robiniatræ på vores fabrikker i Brno i Tjekkiet bliver alle begejstrede. Robinia er nemlig en fornøjelse af arbejde med. Træsortens styrke ligger i dets årer og vi lader årerne diktere hvordan og hvor vi anvender hvert enkelt stykke træ. Da alle stammer og stykker er forskellige, skaber vi udelukkende unikke og individuelle Robinia-strukturer.

Det europæiske Robinia er mere end bare et materiale. Det er både bæredygtigt, utroligt holdbart og stærkt, og det er netop derfor vi har valgt det til vores naturlegeredskaber inklusiv vores legehuse og -hytter, skibe og slotte, samt vores vifte af Robinia Vippedyr.


Med fokus på miljøet og vores miljømæssige aftryk, fås vores klassiske og populære legepladsredskaber også i Robinia herunder gynger og klatrestrukturer. Det naturlige udtryk i træet passer også perfekt til vores sortiment af sand- og vandleg samt forhindringsbaner.

Hvad holder bedst og længst, menneskeskabte eller naturlige materialer?

Vores svar er hverken det ene eller det andet. Med regelmæssige eftersyn og vedligehold holder begge materialer i mange år. Robiniatræet har imponerende 15 års garanti, hvor den menneskeskabte EcocoreTM har livstidsgaranti. EcocoreTM ser ud på dag et som det gør på dag 10.000. Robinia modnes og får patina - noget som for nogle bidrager til, at det får et mere charmerende udtryk.

Hvad er Robinia?

Robinia er en helt fantastisk træsort som giver kvælstof til jorden, brænder som kul, giver en enestående honning og er noget af det mest kompakte og alsidige tømmer. Og så er det bæredygtigt. Træet stammer fra det østlige USA hvor det kaldes "Black Locust". Det blev senere bragt til Europa af Frankrigs kongelige gartner i 1602 og det står stadig på Square René Viviani-Montebello i det centrale Paris. I dag har sorten bredt sig og findes flere steder rundt om i verden. I Europa findes det i Tyskland, Rumænien og Tjekkiet. Vi har i KOMPAN valgt Robinia da det er utroligt stærk, holdbart og giver vores legestrukturer individuelle og unikke designs.

Hvilken efterbehandling er nødvendig for Robinia?

Da det er et naturligt materiale kan man med fordel lade naturen gå sin gang og lade stå til. Dog med et vågent øje overfor uønskede ændringer i træets struktur. Men oftest får træet karakter og patina med tiden og hvis der skulle opstå kritiske ændringer i træet som vil udfordre sikkerheden, træder garantien i kraft.